VASILIKI  MYROGIANNI ARKITEKT 

OLD MILL RESTORATION AND CONVERSION TO FAMILY HOUSE, 2011-2012 ASOPIA / GREECE
1/3
1/3

ABOUT : An old wheat mill, some auxiliary ramshackle buildings in a rural village setting. A proposal for the restoration of what  is left  and its conversion to living space. A main house and a guest house sharing one sloppy external green space. A design for quality of rural living within strictly defined old stone boundaries.

OBJECTIVES : Designed according to simple bioclimatic principles to maximize energy saving and user comfort. Local recycled stone complete the external cell of a plan which is divided into different thermal and living zones. The sunspace in front of the massive stone wall along the south side, combined with the openings on the north recessed wall allow for temperature control and natural ventilation. Certain emphasis was given on the sloppy site planning. The central courtyard layout unifies and divides its pieces while it desolves  either into open shared areas  or  semi-private sitting areas. Aiming for privacy control but unobstructed flow of movement with efficiency in access and use.

PHOTOGRAPHS

Assigned architect / In collaboration with Dr. Christos Tsapos, engineer